onsdag 21 september 2011

Jules Verne Biografi

Biografin om Jules Verne!

Jules Verne föddes den 8 februari år 1828 i hamnstaden Nantes i Frankrike.
Pappan hette Pierre Verne och han var jurist. Pierre tyckte det var självklart att Jules också skulle utbilda sig till det. Tråkigt för han var att Jules hade en så livlig fantasi, han brukade sitta och kolla ut mot hamnen och kolla på alla båtar som kom och åkte. Där kunde han drömma sig iväg, och tänka på vilka äventyr de skulle iväg på. Havet spelade en stor roll i hans liv, Han skriver om det mycket i sina romaner. Det sägs att Jules uppväxt var harmonisk men strikt. Men det blev för mycket om pappans idéer om juristlivet för Jules och vid 11 års ålder rymde han med ett fartyg på väg mot Indien men på sista anhalten inom franskt vatten stod Jules pappa och väntade. Jules lovade sen att resa i fantasin från och med nu.


År 1948 begav sig Jules Verne iväg till Paris för att enligt pappan studera juridik.
I Paris träffade han helt nya människor, såna som påminde om honom och Jules smälte snabbt in i mängden. Studerandet kom lite i andra hand men han lyckades ändå skaffa sig en ganska bra examen i juridik.
Eftersom han inte fick mycket pengar hemifrån försökte han på att sälja lite pjäsmanuskript och lyckades i alla fall hålla sig vid liv.
Romantiken var ordet för den som ville lyckas och det passade faktiskt honom. Trots att han inte är en romantisk författare. Men teknologin facinerade honom och hansböcker började att dra sig mera mot mekanska hållet.
Han skrev och skrev men ingen fattade intresse för hans verk. Det var historiska pjäser och romantiska-äventyriska romaner.
Den 12 juni 1850 presenterade sig Jules Verne för världen. Ett litet men i alla fall en start.
Han lyckades först och främst med att bli sekreterare vid Theatre Lyrique på Boulevard där han kom i kontakt med fader Alexandre Dumas.  Dumas accepterade Vernes manuskript till en akt.
Detta var som sagt den första kontakt Jules hade med omvärlden.

Medan Jules Verne levde i sin värld bland drömmar hände det saker i den riktiga världen. Det franska och tyska kriget skakade landet litet men också honom själv, ekonomiskt bl.a. Han och hans förlag kom dock på fötter igen efter en tids krypande.
1871 kom nästa bakslag. Hans pappa dog. Det kan verka att det inte tog honom hårt men de hade starka band mellan sig avsett allt som hänt. När han inte längre visst vad han skulle ta sig till behövdes det lite friska vindar i seglen och tillsammans med familjen flyttade han tillbaka till hemstaden, Amiens. De köpte ett fint gammalt hus.
Det märktes att denna tid inte var någon lek för honom.

90-talet!

Författaren fick i alla fall nya ideér och skrev det på sina papper.
90-talet blev svårt för Verne. Han drabbades av dövhet, starren kom sakta och tillslut drabbades han också utav diabetes. Den 24 mars 1905 dog Jules Verne i Amiens.
Den franska pressen sa "Det känns som om jultomten är borta". Kanske sa de så för hans utseende eller kanske på alla dessa böcker, Jorden runt på 80 dagar, Till jordens medelpunkt och En världsomseglng under havet är romaner som alla vet vilka de är och vad mer kan man göra än att tacka och bocka?
SLUT!

Av: Martin Winsryd 8C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar